Studio De Bakkerij
De culturele huiskamer van Studio de Bakkerij brengt Rotterdammers samen door theater- en taalbeleving en daagt hen uit in een veilige omgeving elkaar en het theater te leren kennen. Wij geloven in samen leven en samen (mee)maken. In een fijne samenleving kijken mensen naar elkaar om en respecteren elkaar.
De kleinschaligheid van zowel het theater als de eigen producties van Studio de Bakkerij zorgen voor dat huiselijke gevoel. Bij ons vindt dialoog plaats tussen bewoners, kunstenaars, publiek en politiek. Iedereen moet zich in dezelfde mate welkom voelen. We hebben daarom een veelzijdige programmering. Betrokken theaterliefhebbers uit Rotterdam Noord mogen daarover met ons meedenken.
Studio de Bakkerij verwelkomt makers die zich willen verdiepen in werken met taal en tegelijkertijd sociale thema’s in hun werk aansnijden. Wij zijn een opstap voor professionele jonge theatermakers en acteurs op weg naar een zelfstandig bestaan.
Onze bezoekers maken in en buiten Studio de Bakkerij op een laagdrempelige manier kennis met verrassende, veilige en experimentele, traditionele en innovatieve kunst.
Link naar de website: Studio de Bakkerij
Wat zegt u?
"Studio de Bakkerij, bescheiden in grootte, is de plek van verbinding, verwondering en verrassing."
De JA! Toch avonden worden georganiseerd door de jongerenambassadeurs (JA’s) van Studio de Bakkerij en zijn bedoeld om jonge makers een podium te geven. En ze zijn er voor jong publiek, want op deze avond is de tribune van jongeren.
Vrouwen van kleur zijn een moeilijk te bereiken doelgroep in de kunstwereld. Zelf ervaart Hanina Ajarai het regelmatig dat zij de enige bezoeker van kleur is tijdens een cultureel event. Samen met Fahima Ettaher kwam zij tot de conclusie dat veel vrouwen van kleur binnen het huidige cultuuraanbod geen passende voorstellingen vinden. Als House of Femmes willen zij proberen deze vrouwen aan te trekken door een ruimte te creëren waarin zij eens een keer niet de minderheid zijn. 'Je moeder!' exploreert in hoeverre je vrouwen van kleur kan verleiden deel te nemen aan de wereld van de kunsten (als toeschouwer dan wel als performer) als je zorgt voor die safe space. Zij faciliteren met de kunst van het woord (storytelling, spoken word) en de lach (stand-up comedy, sketch) de eerste stap op weg naar een volwaardige deelname aan de kunst- en cultuurarena. House of Femmes wordt ondersteunt door Studio De Bakkerij uit Rotterdam.
Bij JA!Toch ontdekken jongeren samen hun creatieve talenten en zetten deze om in activiteiten zoals dans, theater, muziek en poëzie. Iedereen is welkom, ongeacht ervaring. Onze jongerenambassadeurs tonen de transformatie van pijn naar kracht, negativiteit naar positiviteit, en het najagen van dromen met zelfacceptatie. Samen bouwen we aan groei, eindpresentaties en
speciale evenementen om ieders unieke talenten te ondersteunen.
In 2022 kreeg Hanina Ajarai met haar initiatief House of Femmes van de Participatie Federatie de kans om de voorstelling ‘Je moeder!’ te maken. Een voorstelling alleen voor vrouwen over het
thema moederschap. De Participatie Federatie was zo enthousiast dat Hanina en Fahima eind 2023 het vertrouwen kregen om een vervolg ‘Ey Meisje!’ te gaan maken.
Tyler en Sebastian verbinden diaspora, kolonialisme en verstrengelde geschiedenis met elkaar in zijn spoken word stukken. Tyler werkt vanuit het Javaanse Gotong Royong, samen leven; samen dragen. Door dit altijd in zijn gedachten te houden, zorgt hij dat wat hij maakt, doet en zegt ook altijd voor anderen is. In 2020 werkte Tyler samen met broer Sebastian aan JAMPA, een project voor het Nederlands Fotomuseum. Waar de broers opzoek gingen naar hun Javaanse Roots. Uit dit project is hun stuk ‘De Kris’ ontstaan en vond Tyler het ‘Gotong Royong’ gedachtengoed. de PArticipatie Federatie ondersteunt hun productie "De Gesuikerde Onderneming". Deze voorstelling vertelt het verhaal van Javaanse contractarbeiders en hoe zij zich aanpasten aan nieuwe omgevingen, met behulp van spoken word, storytelling, fotografie en culinaire elementen. Het project moedigt het delen van familieverhalen aan en integreert moderne kunstvormen, wat relevant is voor discussies over migratie en cultureel erfgoed.
Copyrights: de ParticipatieFederatie 2021 | Ontwerp: Opus Design | Webbouw: Zite Media